KOLAGEN

Kolagen - eliksir lepote, mladosti in vitalnosti

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu

O kolagenu slišimo in beremo skoraj vsak dan, saj je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Nahaja se v koži, mišicah, kosteh, črevesju, nohtih, laseh, zobeh, hrustancu in vseh vezivnih tkivih, katerim daje trdnost in moč. V koži predstavlja kar 70% vseh beljakovin, zato je njegova vloga pri ohranjanju lepe kože velika. Gre za beljakovino, ki spada med strukturne proteine, katerih funkcija je dajanje opore in oblike telesnim organom. Za kolagen pravijo, da je kot lepilo, ki naše telo drži skupaj. Daje moč, prožnost in elastičnost naši koži, vezem, kitam in nekaterim delom kosti. Več kot je kolagena in bolj kot so vlakna kakovostna in gosto prepletena, bolj je koža kompaktna in večji ima volumen.

Vplivi staranja na proizvodnjo kolagena in kako to vpliva na naše telo

Telo kolagen proizvaja vsak dan, vendar se njegova proizvodnja s staranjem upočasni, upadati prične že po 20. letu starosti, pri ženskah pa ta proces zelo pospeši obdobje menopavze. Koža postane manj prožna, hitreje izgublja vlago, poglobijo se gubice, poveča se količina celulita, nohti izgubijo sijaj in postanejo krhki, lasje se redčijo, tanjšajo in postajajo lomljivi. Pojavijo se bolečine v sklepih, prihaja do prebavnih težav in napihnjenosti.

staranje kože

Kako lahko nadoknadim pomanjkanje kolagena?

Pomanjkanje lahko deloma nadomestimo s hrano, vendar se kolagen v živilih nahaja v minimalnih količinah. Naravni kolagen se tudi slabše absorbira v telo, saj ga sestavlja več aminokislin zvitih v trdno in dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo v prebavnem traktu ne more absorbirati.

Tudi uporaba preprostih vlažilnih kolagenskih krem in izdelkov proti gubam ne da željenih rezultatov, saj kolagen zaradi svoje zgradbe in velikosti ne more prodreti skozi vrhnjo plast kože ter priti do kritičnih točk, kjer bi lahko učinkovito deloval.
Če torej želimo telesu pomagati in zmanjšati primanjkljaj, je najbolj smiselno poseči po prehranskih dopolnilih. Kolagen na tržišču najdemo v različnih oblikah. Lahko izberemo kolagen v kapsulah, prahu ali tekočini.

Pomembnost hidroliziranega kolegana in njegova absorbcija

Pri iskanju najbolj učinkovite različice je pomembno, da izberemo kolagen s čim manjšimi molekulami, saj telo mnogo lažje vsrka več manjših delcev kot enega velikega. Poleg tega je absorpcija kolagena bistveno boljša, če ga uživamo z vitaminom C. Prav zato je ta vitamin pogosto kolagenu tudi dodan.
Najučinkovitejša oblika kolagena je hidroliziran kolagen. To pomeni, da je bil pri njegovi izdelavi uporabljen postopek hidrolize, ki kolagen razbije na manjše delce, majhne osnovne gradnike, imenovane peptidi. Ti lažje prehajajo skozi črevesno steno, iz črevesja pa v kri in se nalagajo tam, kjer jih telo najbolj potrebuje. 

Komu priporočamo jemanje kolagena?

Jemanje kolagena pa naj v splošnem ne bi bilo namenjeno zgolj preventivi za tiste po dopolnjenem 20. letu starosti. Uživali naj bi ga tudi najstniki v obdobju hitre rasti, športniki in vsi z dejavnim življenjskim slogom ter tisti, ki okrevajo po poškodbah. 


Uživanje kolagena ima pozitivne učinke, vendar je hkrati potrebno poskrbeti tudi za zdrav življenjski slog. Uživati je potrebno zdravo hrano, se izogibati stresu, poskrbeti za zadosti spanja, biti telesno aktiven, izogibati se kajenju in uživanju alkohola, kožo pa je potrebno zaščititi pred škodljivimi sončnimi žarki.

Učinki in priporočeni odmerki kolagena

Za doseganje učinkov je treba zaužiti toliko kolagena, kolikor so ga uživali testiranci v kliničnih raziskavah, kjer so dokazali koristen učinek. To se razlikuje za različne patentirane kolagene, načeloma pa so koristni učinki vidni pri dnevnem odmerku hidroliziranega kolagena od 2,5 g do 10 g, ne glede na vir (ribji ali goveji) ali izvorni tip kolagena (I, II ali III).

Kolagen razvrščamo v 3 različne tipe. Čemu služijo?

  • Kolagen tipa 1 je najpogostejši tip kolagena v telesu. Sestavljen je iz močnih vlaken, ki zagotavljajo strukturo koži, kostem, tetivam, ligamentom in drugim vezivnim tkivom. V kozmetičnih izdelkih in prehranskih dopolnilih se uporablja za podporo zdravi koži, lasem in nohtom.
  • Kolagen tipa 2 je prisoten predvsem v hrustancu. Pomemben je za ohranjanje zdravja sklepov in blaženje trenja med sklepnimi površinami. Pogosto se uporablja pri prehranskih dopolnilih, ki ciljajo na podporo zdravju sklepov. V kolikor iščete kolagen za sklepe vam priporočamo sledečo ozbiro - KolagenBeauty Sip Mint.
  • Kolagen tipa 3 je pomemben za elastičnost kože in krvnih žil, saj je vpleten v tvorbo krvnih žil, pljuč, črevesja in materničnega vratu.

Pri izdelkih, ki vsebujejo kolagen, oznaka tipa torej pove, kateri tip kolagena je prisoten. To je pomembno, ker imajo različni tipi različne učinke na različna tkiva v telesu. Če na primer iščete podporo za zdravje sklepov, bi bilo smiselno izbrati izdelek, ki vsebuje kolagen tipa 2.
Če pa vas zanima predvsem lepota kože, las in nohtov, bi izdelek s kolagenom tipa 1 lahko bil primernejši.

Zaključek

V zaključku našega raziskovanja o pomembnosti kolagena za naše telo, posebej za kožo, sklepe, lase in nohte, je ključno poudariti, kako lahko pravilno izbrana prehranska dopolnila znatno prispevajo k našemu zdravju in počutju. Med številnimi možnostmi na trgu, dve izstopata zaradi svoje sestave, namenskosti in lahkotnosti uporabe: Kolagen za sklepe BeautySip MINT in Kolagen Beauty Sip PINK.

Kolagen za sklepe BeautySip MINT je izvrsten primer, kako lahko dnevno dopolnjevanje kolagena vpliva na izboljšanje gibljivosti in zdravja sklepov. S 6.000 mg hidroliziranega govejega kolagena, obogatenim z vitamini C, D3, B12 in kurkumo ter dodano patentirano mešanico za sklepe, ta izdelek cilja na krepitev kit, vezivnega tkiva in hrustanca. Njegove sestavine, kot so hondroitin, glukozamin in MSM, so ključne za vzdrževanje zdravega hrustanca in izboljšanje gibljivosti sklepov. BeautySip MINT (kolagen za sklepe) združuje vse potrebno za podporo zdravim in gibljivim sklepom, hkrati pa ponuja osvežujoč okus mete, ki bo razvajal vaše brbončice.

Na drugi strani, Kolagen Beauty Sip PINK/GREY predstavlja celovito rešitev za tiste, ki si želijo ne le podpore sklepom, ampak tudi sijočo kožo, močne vezi in lepoto od znotraj. Z 10.000 mg hidroliziranega ribjega kolagena, hialuronsko kislino, vitamini C, B5, B6, B7, B12 ter mineraloma selen in silicij, ta tekoči kolagen zagotavlja vse, kar vaše telo potrebuje za vzdrževanje mladostnega videza, zdravih sklepov in močnih vezi. Poleg tega je okus jagodičevja prava paša za brbončice, brez GSO, glutena in laktoze, kar Beauty Sip PINK naredi primernega za vsakogar, tudi za tiste z alergijami.

Oba izdelka, BeautySip MINT, GREY in PINK, ponujaJa inovativne rešitve za dopolnitev kolagena, vsak s svojim specifičnim namenom in prednostmi. Ne glede na to, ali vaš fokus leži na zdravju sklepov ali želite celovito podporo za svojo kožo, lase, nohte in imunski sistem, Beauty Sip ponuja kakovostne možnosti, ki se lahko prilegajo vašemu življenjskemu slogu in prehrambenim potrebam.

Napiši komentar

Upoštevaj, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

AKCIJSKA PONUDBA

Kolagen Beauty Sip 500ml
Redna cena
€32,00
Redna cena
€45,00
Znižana cena
€32,00
Kolagen za sklepe Beauty Sip MINT 500ml
Redna cena
€32,00
Redna cena
€45,00
Znižana cena
€32,00
kolagenkolagen

Kolagen Beauty Sip 500ml

Redna cena
€32,00
Redna cena
€45,00
Znižana cena
€32,00
PINK GREY
kolagen za sklepekolagen

Kolagen za sklepe Beauty Sip MINT 500ml

Redna cena
€32,00
Redna cena
€45,00
Znižana cena
€32,00